ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θα μπορέσω να μείνω έγκυος αφού έχω διπολική διαταραχή;

By October 15, 2018 March 13th, 2019 No Comments
Διπολική Διαταραχή

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις ωραιότερες περιόδους η οποία προσφέρει συναισθηματική ευεξία τόσο στη γυναίκα όσο και στο ζευγάρι γενικότερα.

Από την άλλη βέβαια σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα νοσεί από κάποια ψυχική διαταραχή όπως διπολική διαταραχή η κύηση προσφέρει παράλληλα μερικούς προβληματισμούς όπως :
«θα τα καταφέρω;» «θα είμαι καλά;», «μπορώ να λαμβάνω φαρμακευτικά σκευάσματα;».

Πιο κάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις στους πιο πάνω προβληματισμούς.

H περίοδος της εγκυμοσύνης συνοδεύεται με ορμονικές αλλαγές οι οποίες πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την διάθεση της γυναίκας.
Έτσι κατά την διάρκεια της κύησης τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής ίσως γίνουν πιο εμφανή. Με την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία, την στήριξη μέσω παρεμβάσεων του λόγου αλλά και προσωπικής προσπάθειας τα πιο πάνω μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Τώρα σχετικά με τη φαρμακοθεραπεία και συγκεκριμένα για τους σταθεροποιητές διάθεσης έχουν ενοχοποιηθεί ορισμένες επιπλοκές για το έμβρυο όπως καρδιακή δυσπλασία, παρ΄ όλα αυτά το ποσοστό είναι μικρό. Συγκεκριμένα σε μελέτη έχει παρουσιαστεί πως από τα 663 βρέφη που εκτέθηκαν σε σταθεροποιητές διάθεσης, μόνο 16 βρέφη βρέθηκαν να έχουν αυτές τις δυσπλασίες. Άρα εάν γίνει σωστή διαχείριση της φαρμακοθεραπείας τα πιο πάνω μπορούν να ελεγχθούν.

Η αλήθεια είναι πως μια γυναίκα με διπολική διαταραχή θα ήταν καλύτερα να προγραμματίσει μια κύηση έτσι ώστε να μειώσει πιθανότητες υποτροπών ή επιπλοκών στο έμβρυο. Αυτό αναμένει πιο στενή σχέση με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που συνεργάζεται η γυναίκα και στενή συνεργασία με τον γυναιλόγο της.

Πρακτικά με τον προγραμματισμό μιας κύησης αναμένεται:

  • Πιθανή τροποποίηση φαρμακοθεραπείας
  • Πιθανή διακοπή φαρμακοθεραπείας
  • Λήψη επικουρικών σκευασμάτων όπως συμπληρώματα διατροφής (ωμέγα 3) ή ομοιοπαθητικά φάρμακα
  • Αύξηση δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης

Leave a Reply