ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πρόληψη αυτοκονικότητας και διπολική διαταραχή

By January 4, 2019 October 8th, 2019 No Comments

Είναι αλήθεια πως τα άτομα με διπολική διαταραχή, και κύρια όσοι δεν λαμβάνουν θεραπεία έχουν περισσότερες πιθανότητες για αυτοκτονία. Το κύριο συστατικό για την αυτό-διαχείριση νόσου και κατ΄ επέκταση τη μείωση πιθανοτήτων να χάσει κάποιο άτομο τη ζωή του μετά από αυτοκτονία, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός σκέψεων και συναισθημάτων που οδηγούν σε έντονη απελπισία.

Έτσι, εάν είσαι άτομο που βιώνει διπολική διαταραχή μάθε τα προσωπικά σου προειδοποιητικά σημάδια που ίσως σε οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές για τον ευατό σου συμπεριφορές.

Όταν τα αναγνωρίσεις ζήτησε στήριξη από κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, την οικογένεια σου ή και από τμήμα πρώτων βοηθειών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως τόσο η καταθλιπτική φάση όσο και μανιακή φάση (υποτροπή νόσου) είναι καταστάσεις υψηλού κινδύνου για την ζωή σου.

Τις περισσότερες φορές κατά την μανιακή φάση οι σκέψεις σου τρέχουν και δεν είναι και τόσο ρεαλιστικές απέναντι στα γεγονότα ζωής. Αρκετές φορές κατά τη φάση της μανίας ίσως βιώσεις ή να ακούσεις συμπτώματα που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Εάν από την άλλη, είσαι στη φάση της κατάθλιψης πιθανόν να νοηματοδοτής τα γεγονότα περισσότερο«μαύρα» απ΄ ότι είναι, βιώνοντας έτσι απελπισία για την ζωή σου.  Επίσης, πιθανό να βιώνεις συμπτώματα μανίας κατά τη διάρκεια της κατάθλιψης ή σημάδια κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της μανίας. Μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη, αλλά ταυτόχρονα να ταλαντεύεται η διάθεσης σου και να αναστατώνεσαι.

Η πιο πάνω καταστάσεις όπως είναι αναμενόμενο αυξάνουν τις πιθανότητες για αυτοκτονία.

Μερικά από τα πιο συχνά πρώιμα συμπτώματα αυτοκτονίας είναι:

  • Έντονη απελπισία
  • Δεν κάνει σχέδια για το μέλλον
  • Αποχαιρετισμός αγαπημένων προσώπων
  • Κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών
  • Επικίνδυνες για την ζωή δραστηριότητες

Να θυμάσαι πως ……..Για την πρόληψη της αυτοκτονίας για τα άτομα με διπολική διαταραχή είνα σημαντικό να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα που οδηγούν σε έντονη απελπισία και κατ΄ επέκταση αυτοκαταστροφικές για τον ευατό συμπεριφορές.

Leave a Reply