ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πως και γιατί να εξηγήσω στους φίλους μου ότι έχω Διπολική διαταραχή;

By October 15, 2018 March 13th, 2019 No Comments
Διπολική Διαταραχή

Για την εξασφάλιση της ψυχικής ευεξίας και ψυχικής υγείας χρειάζεται εκτός από τα εφόδια που μας προσφέρει η γυμναστική και η τροφή και η ύπαρξη φιλικού υποστηρικτικού δικτύου.

Οι φίλοι αποτελούν την οικογένεια που εμείς οι ίδιοι έχουμε επιλέξει και αποτελούν ένα πολύτιμο αγαθό που όλοι έχουμε ανάγκη (ειδικότερα τα άτομα με μεσογειακό ταπεραμέντο).

Μάλιστα με την ύπαρξη φιλικού περιβάλλοντος ενδυναμώνεται το αίσθημα του ανήκειν. Από την άλλη, έχει φανεί πως όταν κάποιος έχει αληθινούς φίλους είναι πιο ευτυχισμένος, βιώνει λιγότερο στρες και έτσι είναι πιο υγιής ψυχικά.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τη σημαντικότητα ύπαρξης και διατήρησης του φιλικού περιβάλλοντος. Η πραγματικότητα είναι όμως, πως πολλές φορές οι φίλοι μας εάν δεν γνωρίζουν τι βιώνει ένα άτομο με ΔΔ κύρια κατά τα πρώιμα συμπτώματα υποτροπής ή όταν είναι σε υποτροπή νόσου ίσως παρεξηγήσουν την συμπεριφορά αυτή.

Όταν οι φίλοι μας δεν μπορούν να κατανοήσουν συμπεριφορές ίσως μπερδευτούν ή βιώσουν συναισθήματα θυμού ή απογοήτευσης έναντι σε συμπεριφορές που δεν μπορούν να εξηγήσουν ή να κατανοήσουν

Ίσως είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους φίλου; μας τι είναι η Διπολική διαταραχή με απλά λόγια.

Μπορεί κανείς να πει στους φίλους του πως:
1. Τα άτομα με Διπολική διαταραχή βιώνουν εναλλαγές της διάθεσης τους μεταξύ έντονης κατάθλιψης ή έντονης εφορίας
2. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν έντονο θυμό, λογάρια, σπατάλη χρημάτων, έντονη λύπη κ.α
3. Το άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη διάθεση του και τα συναισθήματα του όταν είναι σε υποτροπή νόσου
4. Η συμπεριφορά αυτή δεν έχει να κάνει με κάτι προσωπικό με τους φίλους αλλά είναι θέμα διάθεσης η οποία δεν είναι στον έλεγχο του πάσχοντα
5. Ότι δεν είσαι υπεύθυνος/η για τις πράξεις αυτές αλλά η διάθεση που βρίσκεσαι εκτός ελέγχου του πάσχοντα

«Όταν κάποιος νοσεί από ΔΔ περνάει από φάσεις που νιώθει άσχημα»

Στη μία φάση:

«Δεν έχει διάθεση να κάνει τίποτα, ακόμα και η πιο απλή δουλειά του φαίνεται βουνό»

Στην άλλη φάση:

«Σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα, ότι το μυαλό σου κατεβάζει τις πιο ευφάνταστες ιδέες, ότι τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Ζεις μια έκσταση»

Leave a Reply