ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποιά η σχέση μεταξύ χρήσης κάνναβης και Διπολικής διαταραχής;

By October 15, 2018 March 13th, 2019 No Comments
Διπολική Διαταραχή

Οι ψυχοδραστικές ουσίες όπως η κάνναβη αφορούν ένα πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κάνναβη τα τελευταία χρόνια αποτελεί το μήλο της έριδος αφού έχουν παρουσιαστεί διάφορα κύματα που υποστηρίζουν τις «θεραπευτικές της ειδικότητες». Πράγματι η κάνναβη η οποία παρουσιάζει υψηλή καθαρότητα σε CBD αλλιώς φαρμακευτική κάνναβη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία χρόνιων πόνων.

Βέβαια η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι καπνιστή αλλά είναι διαθέσιμη σε ιατρικά σκευάσματα, τα οποία είναι ελεγμένα από χημεία και συνταγογραφημένα σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πάσχοντα. Από την άλλη η καπνιστή κάνναβη η οποία δεν είναι ελεγμένη από κανένα χημείο και τις πλείστες φορές είναι εμποτισμένη με χημικές ουσίες και υψηλή ποσότητα με THC δυστυχώς παρουσιάζει αρνητικά αποτελέσματα για τα άτομα με ψυχικό υπόβαθρό ή τα άτομα που νοσούν από κάποια ψυχική νόσο όπως η διπολική διαταραχή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα άτομα με διπολική διαταραχή παρουσιάζουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες για κατάχρηση κάνναβης. Η συνηθέστερη ουσία κατάχρησης για τα άτομα με διπολική διαταραχή είναι η κάνναβη και τo αλκοόλ. Έρευνες που έχουν γίνει σε άτομα με διπολική διαταραχή παρουσιάζουν πως η κάνναβη «βοηθάει» στην αύξηση των συμπτωμάτων μανίας και κατάθλιψης. Άλλες έρευνες έχουν παρουσιάσει πως τα οι έφηβοι που κάνουν χρήση κάνναβης αυξάνονται οι πιθανότητες για την ενεργοποίηση υπομανικών ή μανιακών συμπτωμάτων.

Σημαντικό ρόλο στη χρήση της κάνναβης ή άλλων ψυχοσραστικών ουσιών πιθανόν να κατέχει η πεποίθηση της αυτοθεραπείας, αφού φάνηκε πως τα άτομα με διπολική διαταραχή συχνά χρησιμοποιούν την κάνναβη για διαχείριση καταθλιπτικών συμπτωμάτων και συγκεκριμένα για την βελτίωση της διάθεσης τους με στόχο να οδηγηθούν σε νορμοθυμία.

«Καπνίζω λίγο για να ανεβεί η διάθεση μου και να γίνω ελαφρώς μανιακή αλλά ανεβαίνει και η διάθεσή μου, μπαίνοντας σε μια διαφορετική πνευματική κατάσταση»

«Έκανα αρκετό καιρό χρήση κάνναβης για να ελέγξω τα συμπτώματα μου…μάλλον δεν με βοήθησε σε καμία παράμετρο της ζωής μου»

Leave a Reply