ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μανιακό επεισόδιο

By October 3, 2018 March 13th, 2019 No Comments
Διπολική Διαταραχή

Αποτελεί μια συγκεκριμένη περίοδο η οποία εκδηλώνετε με επίμονα ανεβασμένη, διάχυτη ή ευερέθιστη διάθεση καθώς επίσης υψηλά ανεβασμένη διάχυτη δραστηριότητα ή ενέργεια.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών είναι για μια εβδομάδα είναι παρούσα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σχεδόν για κάθε μέρα. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά οδηγούν τον πάσχοντα σε σημαντικές συμπεριφοριστικές και λειτουργικές αλλαγές. Πιθανόν να ενδείκνυται νοσοκομειακή νοσηλεία με στόχο αποτελεσματικότερο έλεγχο των συμπτωμάτων και την ασφάλεια του πάσχοντα.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της μανιακής φάσης θα πρέπει να συνυπάρχουν 3 από τα πιο κάτω χαρακτηριστικά εάν το άτομο βιώνει αυξημένη ενέργεια ή δραστηριότητα ενώ εάν το άτομο βιώνει ευερέθιστη διάθεση 4 από τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

  1. Διογκωμένη εκτίμηση ή αίσθημα μεγαλείου
  2. Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
  3. Αυξημένη ομιλητικότητα απ΄ ότι συνήθως ή πίεση να συνεχίσει να μιλά
  4. Φυγή ιδεών ή υποκειμενική εκτίμηση ότι οι σκέψεις του τρέχουν
  5. Διάσπαση της προσοχής
  6. Αύξηση της στοχοκατευθυνόμενης δραστηριότητας (π.χ στο σχολείο, στην εργασία, σεξουαλικά) ή ψυχοκοινωνική διέγερση (π.χ άσκοπη μη στοχοκατευθυόμενη δραστηριότητα)
  7. Υπέρμετρη εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες που έχουν μεγάλη πιθανότητα για οδυνηρές συνέπειες (π.χ υπερβολικές αγορές, σεξουαλικά αδιάκριτος, άσκοπες επιχειρησιακές επενδύσεις)

Η διαταραχή της διάθεσης είναι αρκετά σοβαρή ούτος ώστε να προκαλεί έντονη έκπτωση στη κοινωνική ή επαγγελματική λειτουργικότητα του ατόμου ή είναι απαραίτητη η νοσηλεία για να προστατεύσει τον ευατό του από πρόληψη βλάβης στον ίδιο ή σε τρίτους ή υπάρχουν ψυχωτικά στοιχεία.

Το επεισόδιο δεν οφείλεται στις άμεσες φυσιολογικές δράσεις μια ουσίας ή μια άλλη γενική σωματική κατάσταση.

Leave a Reply