Η υποστήριξη που μπορεί να παρέχει η οικογένεια ή οι φίλοι σε άτομα με διπολική διαταραχή ποικίλει. Από την μια υπάρχουν φίλοι/οικογένεια που είναι συναισθηματικά και έμπρακτα καθ’ όλη την πορεία της νόσο κοντά σε ένα άτομο με διπολική διαταραχή, ενώ άλλοι επιλέγουν να στηρίζουν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο μόνο όταν βιώνει υποτροπή νόσου.
Η αλήθεια είναι πως τα άτομα με διπολική διαταραχή όταν είναι ελεύθερα συμπτωμάτων αλλιώς σε νορμοθυμια πιθανότατα, να μην χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη στήριξη εκτός από μια καλή παρέα.
Από την άλλη, όταν ένα άτομο με διπολική διαταραχή βιώνει υποτροπή συμπτωμάτων νόσου χρειάζεται κάποιο άτομο από την οικογένεια ή το στενό φιλικό περιβάλλον το οποίο θα το στηρίξει έμπρακτα.
Πιο κάτω θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες για το πώς μπορείτε να υποστηρίξετε ένα άτομο το οποίο βιώνει υποτροπή νόσου και συγκεκριμένα κατά την καταθλιπτική φάση της νόσου
- Δείξτε στο άτομο ότι νοιάζεστε: Εκφράστε στο άτομο το ενδιαφέρον σας χωρίς να το πιέζετε συναισθηματικά ή να κρίνετε την ψυχοσωματική του κατάσταση. Καλύτερα να πείτε: «Ανησυχώ για σένα και θα ήθελα να σε στηρίξω όσο μπορώ»
- Μην πιέζετε το άτομο να ξυπνήσει ή να αναλάβει στόχους που δεν μπορεί να εκπληρώσει: Τα άτομα που είναι σε κατάθλιψη μέτριας προς σοβαρής μορφής δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν τα πιο εύκολα για εμάς πράγματα. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «Ποτέ θα σηκωθείς από αυτό το κρεβάτι;» «γιατί δεν είσαι συγκεντρωμένος;»
- Ενδυναμώστε το άτομο να πετύχει μικρούς στόχους: Οι μικροί και επιτεύξιμοι στόχοι είναι πιο βοηθητικοί για ένα άτομο με κατάθλιψη αντί οι μεγάλοι και δύσκολα επιτεύξιμοι στόχοι που θα προσθέσουν απογοήτευση και λύπη στο άτομο. Ενθαρρύνετε το άτομο να καθίσει μαζί σας στη βεράντα, να βουρτσίσει τα δόντια του και ίσως να βγείτε μαζί μια βόλτα στο τετράγωνο της γειτονίας.
- Μην αναλάβετε εξ΄ ολοκλήρου την φροντίδα του ατόμου που βρίσκεται σε κατάθλιψη, ενθαρρύνεται να μείνει ενεργώς
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα άτομα με κατάθλιψη θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να εκτελέσουν διαδικασίες που φαντάζουν εύκολες σε εμάς. Δείξετε υπομονή, στηρίξτε το άτομο να διεκπεραιώσει μια διαδικασία χωρίς να την αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου εσείς. - Ενθαρρύνετε την διατήρηση του καθημερινού προγράμματος: Η διακοπή διαδικασιών ή η αλλαγή των συνηθειών πιθανόν να επιβαρύνει την κατάσταση. Ενθαρρύνεται το άτομο να έχει ένα πρόγραμμα προσαρμόζοντας το στις δυνατότητες του.
Υπενθυμίστε στο άτομο χωρίς να γίνεστε πιεστικοί να λάβει την φαρμακοθεραπεία του: Θα μπορούσατε να εισηγηθείτε τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνει το άτομο με διπολική διαταραχή, να τοποθετηθούν σε μια εβδομαδιαία θήκη, έτσι ώστε το άτομο εύκολα να μπορεί να ελέγχει αν έλαβε ορθά τα φαρμακευτικά σκευάσματα και παράλληλα να ενδυναμωθεί η παράμετρος της αυτό-εξυπηρέτησης.