ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαχείριση της Διπολικής Διαταραχής: Η αναγκαιότητα για ολιστική προσέγγιση

Διπολική Διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, αποτελεί μια ψυχιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές στη διάθεση. Ενώ η φαρμακοθεραπεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας, η διαχείριση της διπολικής διαταραχής θα πρέπει να υπερβαίνει την αποκλειστική λήψη φαρμάκοθεραπείας, αφού αποτελεί μια κατάσταση που απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση.

Oι πιο κάτω παραμέτροι αποτελούν σημαντικές συνιστώσες για την ολιστική διαχείριση της διπολικής διαταραχής.

  • Εκπαίδευση ενδυνάμωσης:

Η προετοιμασία  του ατόμου με διπολική διαταραχή και της οικογένειας του αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για αποτελεσματικότερη διαχείριση. Η κατανόηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων, η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων, η κατανόση της ορθής χρήσης της φαρμακοθεραπείας και η εκπαίδευση σχετικά με την αυτοδιαχείριση συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος υποστήριξης. Η αυτοδιαχείριση ως έννοια περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή του ατόμου με διπολική διαταραχή ως προς τη διαχείριση των συμπτωμάτων του. Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με διπολική διαταραχή αλλά και της οικογένειας τους ή σημαντικών άλλων προσώπων. Η καταγραφή και η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων για υποτροπή νόσου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή αυτοφροντίδας, ενισχύουν τη αποτελεσματικότερη διαχείριση.

  • Ψυχοθεραπεία:

Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας προσφέρουν ένα ασφαλές χώρο για το άτομο με διπολική διαταραχή ώστε να εξερευνήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης όπως του στρες.

  • Διατροφή και Άσκηση:

Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι σημαντική. Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική και σωματική ευεξία.

  • Κοινωνική Συμμετοχή:

Η ένταξη του ασθενούς στην κοινότητα είναι ουσιώδης. Η υποστήριξη από φίλους και οικογένεια, καθώς και η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, μπορούν να μειώσουν την απομόνωση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Οι ομάδες αυτοβοήθείας κατέχουν σημαντικό ρόλο στην παράμετρο αυτή.

Συνοψίζοντας, η φαρμακοθεραπεία είναι αναμφίβολα σημαντική για τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση ενδυνάμωσης, ψυχοθεραπεία, υγιεινή διατροφή, άσκηση και κοινωνική υποστήριξη, βοηθώντας έτσι τα άτομα με διπολική διαταραχή να οδηγηθούν σε μια ισορροπημένη και πλήρη ζωή.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Harmancı, P., & Yıldız, E. (2023). The effects of psychoeducation and motivational interviewing on treatment adherence and functionality in individuals with bipolar disorder. Archives of Psychiatric Nursing, 45, 89–100. https://doi.org/10.1016/j.apnu.2023.04.026

Johnson, S. L., Murray, G., Kriegsfeld, L. J., Manoogian, E., Mason, L., Allen, J. D., Berk, M., Panda, S., Rajgopal, N. A., Gibson, J. C., Joyner, K., Villanueva, R., & Michalak, E. E. (2024). A Randomized Controlled Trial to Compare the Effects of Time-Restricted Eating vs. Mediterranean Diet on Symptoms and Quality of Life in Bipolar Disorder. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-3789024/v1

Kalantarian, E., Homaei, R., & Dasht Bozorgi, Z. (2023). Effects of emotional schema therapy and dialectical behavior therapy on cognitive emotion regulation in patients with Bipolar II disorder. Modern Care Journal, 21(1). https://doi.org/10.5812/mcj-138135

McVoy, M., & Levin, J. B. (2023). Updated strategies for the management of poor medication adherence in patients with bipolar disorder. Expert Review of Neurotherapeutics, 23(4), 365–376. https://doi.org/10.1080/14737175.2023.2198704

Leave a Reply