Η σημαντικότητα της υιοθέτησης υγιεινών δεξιοτήτων ζωής για την διαχείριση των συμπτωμάτων της Διπολικής διαταραχής.
1. Να κοιμάστε επαρκώς
Με τον όρο επαρκές ύπνος, εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχει περιγραφεί μέσα από κλινικές μελέτες πως ο επαρκής ύπνος αποτελεί μια από τις βασικότερες παραμέτρους της ψυχο-σωματικής ζωής και μπορεί να ωφελήσει θετικά πολλά βασικά όργανα του σώματος όπως η καρδία και ο εγκέφαλος. Μάλιστα ο επαρκής ύπνος βοηθά σημαντικά στην προσοχή, στην λήψη αποφάσεων και στην δημιουργικότητα. Εν αντιθέσει, η έλλειψη ύπνου ίσως οδηγήσει σε έντονο στρες, κατάθλιψη, επιθετικότητα.
2. Να βρίσκεται χρόνο για χαλάρωση
Το στρες αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος μας , έναντι σε άνθρωπο καταστάσεις. Όμως όταν τα φυσιολογικά όρια του στρες ξεπεραστούν και δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά ίσως προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στον οργανισμό. Το στρες έτσι και αλλιώς αποτελεί ένα παράγοντα ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο με Διπολική διαταραχή σε υποτροπή νόσου ή και σε μείωση της ποιότητας ζωή. Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε από την ένταση της ημέρας.
Προτεινόμενη άσκηση χαλάρωσης : Διαφραγματική αναπνοή
3. Να γυμνάζεστε συχνά
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έχει τεκμηριωθεί εκτενώς μέσα από επιστημονικά άρθρα πως η συμπεριφορική κινητοποίηση κατέχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση και σταθεροποίηση αρνητικών συναισθημάτων. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τόσο εντός κάποιου γυμναστηρίου όσο και εκτός. Κατανοώντας πως αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να επισκεφθούν κάποιο γυμναστήσιο λόγω του φορτωμένου προγράμματος, σας προτείνουμε εναλλακτικές προτάσεις όπως περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι.
Επίσης, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο εναλλακτικές ασκήσεις τις οποίες έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε στο σπίτι.
4. Να ασκείτε τις γνωστικές σας λειτουργίες (μνήμη,μάθηση,επικοινωνία)
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιους απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους να καλλιεργείτε συνεχώς τις γνωστικές σας δυνατότητες και δεξιότητές. Η μάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, είναι από τις κορυφαίες δραστηριότητες που ασκούν με τον καλύτερο τρόπο τον εγκέφαλο.
5. Να τρέφεστε σωστά
Όλο και πιο συχνά τεκμηριώνεται η σημαντικότητα λήψης υγιεινών τροφών σε συσχέτιση με την ψυχο-σωματική ευεξία και την ευθυμία. Έχει φανεί πως η συχνή κατανάλωση ψαριών συσχετίζεται με την βελτίωση της διάθεσης και συγκεκριμένα με την μείωση των πιθανοτήτων ή τον έλεγχο της κατάθλιψης. Η πιο πάνω συσχέτιση πιθανόν οφείλεται στα ωμέγα 3 λιπαρά τα οποία περιέχουν τα ψάρια και επιδρούν σημαντικά στην παραγωγή ντοπαμίνης και σερετονινής (βασικοί νευροδιαβιβαστές για τη ρύθμιση της διάθεσης). Πηγή επίσης για ωμέγα 3 λιπαρά είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.