Σταθεροποιητές διάθεσης

Οι σταθεροποιητές διάθεση αποτελούν σκευάσματα τα οποία χορηγούνται σε άτομα με ΔΔ κατά τη φάση της Μανίας ή για την πρόληψη υποτροπής νόσου. Τα κύρια σκευάσματα σταθεροποιητών διάθεσης είναι τα άλατα Λίθιου και κάποια αντιεπιληπτικά σκευάσματα.

Συγκεκριμένα, τα άλατα λιθίου χορηγούνται κύρια κατά τη φάση της μανίας και τη μείωση πιθανοτήτων από υποτροπές της διπολικής και μονοπολικής συναισθηματικής διαταραχής (μανιακά ή /και καταθλιπτικά επεισόδια), το βαλπροϊκό οξύ ή βαλπροϊκό νάτριο, η καρβαμαζεπίνη και η λαμοτρυγίνη. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν η γκαμπαπεντίνη και η τοπιραμάτη.

Κύριοι Σταθεροποιητές διάθεσης

Λίθιο
Είναι ένας αποτελεσματικός σταθεροποιητής της διάθεσης ο οποίος βοηθά στην ομαλοποίηση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Αποτελεί επιλογή για την πρόληψη της υποτροπής νόσου.

Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:
Υπνηλία, Αδυναμία, Ναυτία, Κούραση, Τρόμος, Δίψα, Συχνοουρία, Αύξηση βάρους, Προβλήματα θυρεοειδούς αδένα

Βαλπροϊκό οξύ
Είναι ένας αποτελεσματικός σταθεροποιητής της διάθεσης ο οποίος βοηθά στην ομαλοποίηση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Είναι επιλογή για ταχυφασικά επεισόδια ή μανία με ψευδαισθήσεις. Αποτελεί επιλογή για την πρόληψη της υποτροπής νόσου. Αποτελεί μια καλή επιλογή σε περίπτωση που κάποιο άτομο δεν μπορεί να ανεχτεί το λίθιο.

Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:
Υπνηλία, Αύξηση βάρους, Ζάλη, Τρόμος, Διάρροια, Ναυτία, Σύγχυση, Προβλήματα στο ήπαρ

Σημαντικές εργαστηριακές εξετάσεις από την λήψη φαρμακοθεραπείας

  • Επίπεδα πλάσματος στο αίμα
  • Επίπεδα ουρίας και κρεατινίνης
  • Λήψη αρτηριακής πίεσης θυροειδούς
  • Εξετάσεις λειτουργίας θυροειδούς αδένα (TSH)